*Vóór 15.30 u besteld, dezelfde werkdag verzonden* Shop snel >>

Aan de slag met Epoxy Resin

Aan de slag met Epoxy Resin

 

Heb je je al een ontwerp gemaakt waarmee je zou kunnen beginnen? We weten hoe speciaal je eerste kunstwerk van EpoxyResin is. Daarom hebben we een gedetailleerde handleiding in 6 stappen gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je voor het eerst kunst van kunsthars kunt maken.

1: Bereid je werkplek voor
Zorg ervoor dat het werkoppervlak beschermd is en dat het werk waterpas ligt. Bij het werken met Resin is het belangrijk dat je werkruimte schoon, stofvrij en goed geventileerd is. Het oppervlak waarop je werkt, moet worden beschermd met een plastic afdekzeil en perfect waterpas zijn, zodat de Resin gelijkmatig uithardt. Bescherm de vloer tegen Resin druppels.

Zorg ervoor dat alle gereedschappen die je nodig hebt bij de hand zijn en dat je stuk is voorbereid en klaar voor gebruik, voordat je gaat meten en mixen.

Raadpleeg het veiligheidsinformatieblad van de hars om er zeker van te zijn dat je over de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt voor de hars die je gebruikt. ArtResin vereist het gebruik van wegwerphandschoenen, maar sommige harsmerken vereisen mogelijk een veiligheidsbril en zelfs ademhalingsbescherming. Blijf veilig en controleer altijd het veiligheidsinformatieblad voordat je begint!

2: Meet hoeveel EpoxyResin je nodig hebt
Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om de juiste mengverhouding te bepalen. Verschillende merken hars kunnen verschillende mengverhoudingen hebben, dus dit is een belangrijke stap. Zo heeft ArtResin epoxyhars een mengverhouding van 1:1, gemeten naar volume. Dit betekent dat je gelijke hoeveelheden hars (deel A) en verharder (deel B) in een beker moet mengen.

Draag wegwerphandschoenen van nitril om je huid te beschermen voordat je gaat meten en mengen, en wanneer je natte harsgereedschappen of harsflessen hanteert.

Meet nauwkeurig: Houd er rekening mee dat het toevoegen van te veel hars of verharder de chemische reactie zal veranderen en dat het mengsel niet goed zal uitharden.

Gebruik hiervoor de Resin Calculator! https://www.artresin.com/pages/calculator

Om erachter te komen hoeveel ArtResin je nodig heeft voor een enkele laag, voer daar de lengte en breedte van jouw kunstwerk in:

❌ Wat je NIET moet doen: Mensen denken vaak dat ze de uithardingstijd van 24 uur kunnen versnellen door meer verharder aan het mengsel toe te voegen. Dit werpt echter de delicate mengverhouding van 1: 1 weg en jouw hars zal niet goed uitharden.

✅ Wat te doen: de beste manier om een snellere uitharding aan te moedigen, is door de kamertemperatuur te verhogen, aangezien de uitharding wordt versneld door warmte.

3: Mengen

  • Draag een schort om je kleding te beschermen.
  • Meng de Resin en verharder langzaam tot ze goed gemengd zijn. Het is belangrijk om langzaam te roeren om te voorkomen dat er overtollige luchtbellen in het harsmengsel terechtkomen.
  • De mengtijd kan per merk verschillen, dus check de gebruiksaanwijzing voordat je begint. Zo dient ArtResin epoxy minimaal 3 minuten gemengd te worden.
  • Schraap de zijkanten en bodem van de mengbeker terwijl je roert. Onjuist gemengde Resin die aan de zijkanten en onderkant achterblijft, zal niet goed katalyseren, waardoor plakkerige plekken achterblijven die niet uitharden.
  • Je zult waarschijnlijk wat luchtbubbels in het harsmengsel zien, zelfs als je langzaam hebt gemengd. Geen zorgen - deze bubbels worden verwijderd nadat de resin is gegoten.

4: Hars gieten voor beginners
Giet vervolgens het harsmengsel over je kunstwerk. Zorg ervoor dat je stuk droog en stofvrij is voordat je het giet. Als je met ArtResin werkt, heb je ongeveer 40 minuten werktijd voordat de hars te dik wordt om te gieten en uit te smeren.

Leid de Resin op zijn plaats met behulp van een plat voorwerp zoals een plastic spreider. ArtResin is zelf nivellerend en begint vanzelf uit te smeren, maar door het uit te smeren zorg je ervoor dat het hele oppervlak gelijkmatig wordt gecoat.

Je kunt op verschillende manieren omgaan met de randen van je stuk.

Bescherm de zijkanten met tape en leid de Resin naar de randen zodat de ArtResin gewelfd bovenop hun stuk zit. Verwijder de tape na 24 uur om de schone kanten zichtbaar te maken.

Plak de onderkant van het stuk af en laat de Resin over de zijkanten druppelen, en verdeel het glad met een schuimpenseel of een gehandschoende vinger.

5: Voltooi je EpoxyResin werk
Een gasbrander verwijdert gemakkelijk de luchtbellen. Veel van deze kleine luchtbelletjes zullen vanzelf knappen, maar een Artist Torch zorgt voor een onberispelijk, glasachtig oppervlak.

Gebruik een tandenstoker om eventuele stukjes stof of haar uit de natte Resin te halen. Door naar de uitgespreide Resin onder een lichtbron te kijken, kun je eventuele onvolkomenheden zien. De zaklamp van je smartphone is hiervoor een perfect hulpmiddel!

Plaats een beschermende laag over je kunstwerk, zoals een kartonnen doos of plastic bak. Zorg ervoor dat de doos/bak schoon en binnen handbereik is voordat je begint met Resin. Op deze manier hoef je, je natte stuk niet achter te laten terwijl je ernaar zoekt.

Zoals met alles geldt: oefening baart kunst, maar we hopen dat je je aangemoedigd voelt om zelf een Resinproject uit te proberen. Voor je het weet, vraag je je af waarom je het niet eerder hebt gedaan!

Laat hieronder jou vragen en opmerkingen achter. We helpen je graag met het beantwoorden van vragen en horen graag je feedback!


Hoe maak je Resinkunst schoon?

Er wordt ons vaak gevraagd naar de beste manieren om kunstwerken van epoxyResin schoon te maken, zodat ze er net zo glanzend en mooi uitzien als op de dag dat ze werden gemaakt.

Net als glas heeft uitgeharde Resin een glad, glanzend oppervlak dat vingerafdrukken of stof kan vertonen en af en toe moet worden schoongemaakt. Reinig je Resin kunst net zoals je glas zou reinigen door het te besproeien met een milde glasreiniger en het vervolgens voorzichtig droog te vegen met een zachte doek of keukenpapier. EpoxyResin is sterk en duurzaam, dus je kunt veilig een milde glasreiniger gebruiken zonder het Resinoppervlak te beschadigen.

💡TIP: Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen, schuursponsjes of bleekmiddel, omdat deze het oppervlak van de hars kunnen krassen of beschadigen. 

SHOP HIER

Laat een reactie achter: