*Vóór 15.30 u besteld, dezelfde werkdag verzonden* Shop snel >>

Transfer Techniek met Powerprint

transfertechniek wat is dat

Wat is eigenlijk een transfer techniek?

Je brengt de inkt van een print (laserprint fotokopie) over op een ondergrond en je wast het papier weg met water, zodat alleen de inkt achterblijft.

Gebruik altijd een laserprint kopie op gewoon papier.

Want bij een inkjet print is de inkt niet watervast en zal gaan uitlopen.
 

Je kunt dit op 2 verschillende manieren gebruiken. Als eerste transfertechniek de originele afbeelding die wordt getransferd naar jou gewenste ondergrond. Tweede techniek is dat je een soort van skin van je transfer gaat maken.

 

Basis techniek Powerprint:

  1. Knip of scheur de afbeelding die je wenst te gebruiken. Leg deze met de beeldzijde naar beneden en teken de omtrek af op de ondergrond. Als je op doek werkt, plaats dan een boek eronder om het werkoppervlak te ondersteunen.
  2. Breng met een penseel een laag Powerprint aan op de drager (doek). Smeer alleen het gedeelte in binnen de afgetekende potlood lijnen. Breng nadien een laag Powerprint aan op de beeldzijde van de kopie. Probeer overal dezelfde homogene dikte aan te houden. Werk snel, zorg dat beide lagen nat blijven om ze op elkaar te kunnen leggen.
  3. Leg de ingesmeerde zijde van de print op de juiste plaats op het doek. Druk beide zijden goed stevig op elkaar met de hand. Druk alles nog stevig aan met een plastic paletmes of bankkaart. Veeg de overtollige Powerprint weg met een sponsje of een doekje.
  4. Droog de afbeelding met een haardroger of de Powertex heattool (op de warmste stand) gedurende 10 minuten aan iedere zijde zou moeten volstaan. Of gebruik een heet strijkijzer en een stuk bakpapier. Laat het afkoelen.
  5. Met een vochtige spons was je het papier weg zodat alleen de inkt overblijft in een waterresistente Powerprint laag. Indien er na het drogen een wazige laag verschijnt, moet je deze nog even terug wegwassen met een sponsje. Wegwrijven met de vingers geeft vaak wat meer nauwkeurigheid.
  6. Blijft na het drogen het beeld nog melkachtig, leg dan een laagje Powerprint er overheen. Het melkachtige effect verdwijnt vanzelf. Je kunt Powerprint gebruiken voor speciale effecten op decoraties, papier, collage, schilderijen, bovenop Powertex en Stone Art structuren of op een laagje Easy Structure…Tip: zet een portret op doek van jouw kinderen of dieren.

 

Tip: je hoeft de kwast die je gebruikt tussendoor niet steeds schoon te maken met water, bewaar de kwast in een stuk plastic folie. Zo voorkom je dat er teveel water in je kwast blijft zitten, dit maakt je skin minder sterk. En het scheelt ook nog eens veel werk.

 

Skin techniek:

Het maken van een acrylic skin van je print, een voordeel is dat je print nu niet in spiegelbeeld op je ondergrond komt. Deze techniek maakt ook het werken over een craquelé ondergrond een stuk makkelijker.

Werkwijze: Breng 3 lagen powerprint aan, laat elke laag eerst drogen altijd aan de lucht, voor je de volgende laag aanbrengt. De laatste laag laat je 24 uur drogen. Daarna kan je het papier wegwassen. Het resultaat is een dunne transparante skin met print. Je kunt dus door de print heen kijken, nu kun je de skin ergens op plakken. Bijvoorbeeld over craquelé heen (je ziet de craquelé door de print heen).

Shop hier Powerprint

 

Laat een reactie achter: